Comunicat de presă UAVCA

În cadrul secţiei de Neurologie a Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu funcţionează începând de astăzi, 1 februarie 2024, compartimentul denumit Unitate de Accidente Vasculare Cerebrale Acute (UAVCA), conform prevederilor unui ordin al Ministerului Sănătăţii. La sfârșitul anului trecut, o comisie de evaluare universitară şi ministerială a stabilit că la Târgu-Jiu sunt îndeplinite toate criteriile de înfiinţare a UAVCA. Compartimentul este coordonat de medicul primar neurolog Cristina Căliman, cu experiență în acest tip de compartiment, dobândită în Franța, iar în cadrul compartimentului vor activa toți medicii neurologi din cadrul secției.

„Acest compartiment era necesar pentru pacienții cu afecțiuni neurologice grave, vorbim despre accidente vasculare ischemice sau hemoragice grave. Personalul medical al Secției Neurologie va asigura activitatea de aici permanent, tocmai pentru a veni în sprijinul bolnavilor. Compartimentul dispune de dotările necesare și de personal calificat”, a spus Dumitru Vienescu, managerul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.

Unitatea de Accidente Vasculare Cerebrale Acute are drept scop tratarea accidentului vascular cerebral, având în vedere creşterea îngrijorătoare a numărului pacienților cu astfel de afecţiuni. În cadrul UAVCA, pentru buna desfășurare a activității, există opt paturi, aparate de monitorizare pentru funcţiile vitale la fiecare pat, sursă de oxigen pentru fiecare pacient, ventilatoare mecanice portabile, defibrilator portabil, aparat EKG portabil, precum şi truse de intubaţie, aparat de ultrasonografie Doppler portabil.

De asemenea, se asigură accesul rapid şi permanent la computerul tomograf al spitalului şi la laboratorul de analize medicale.

În cursul anului 2023, un număr de 59 de pacienți cu AVC ischemic au fost trombolizați în cadrul SJU Târgu-Jiu, iar parte din ei au recuperat în totalitate deficitul neurologic, ca urmare a trombolizei.

„Inaugurarea acestui compartiment este un progres pentru Spitalul Județean Târgu-Jiu, căci suntem una dintre puținele structuri de acest fel la nivel național. Suntem singurii din Oltenia și unul dintre puținele spitale din sudul țării care au acest tip de structură. În acest compartiment, vor beneficia de tratament în principal pacienții care sunt eligibili pentru procedura de tromboliză, dar nu numai ei, ci tot ce înseamnă urgență neurovasculară. Aici mă refer la tot ce înseamnă accidente vasculare ischemice sau hemoragice grave. Activitatea din acest compartiment va contribui la reducerea sechelelor care sunt generate de acest tip de patologie. În cursul anului 2023 au fost tratați 609 pacienți cu accidente vasculare ischemice dintre care 59 de pacienți au fost trombolizați. Pacienții trombolizați au avut vârste cuprinse între 31 de ani și 92 de ani. Trebuie spus că doamna de 31 de ani și domnul de 92 de ani au avut cea mai bună evoluție post-tromboliză”, a afirmat dr Cristina Căliman, medic primar neurolog, coordonatorul UAVCA din cadrul Secției Neurologie.

Un alt aspect satisfăcător privind activitatea de tromboliză la nivelul SJU Târgu-Jiu este faptul că timpul scurs din momentul în care pacientul este adus în spital și până la injectarea medicației trombolitice este scurt, sub media națională. Acest lucru este foarte important deoarece în cazul accidentelor vasculare cerebrale „time is brain” (timpul înseamnă creier), iar cu cât se acționează mai repede, cu atât cresc șansele de reușită, spune medicul Cristina Căliman.